History & heritage

 History & heritage

Vallfogona il • lustrada. Guía histórica patrimonial de Vallfogona de Riucorb, reúne cincuenta y cuatro ilustraciones de los lugares más emblemática de la villa, con las respectivas explicaciones documentadas históricamente. Conjunción teórica y cronográfica concebida para dar a conocer sintéticamente el patrimonio artístico y del paisaje urbano de la villa.
Verificar traducció:Vallfogona illustrated. Publicacions URV i Universitat de Barcelona Edicions
Año: 2020
Idioma: Catalán
ISBN: 978-84-8424-894-1 / 978-84-9168-638-5

Vallis Fecunda aplega una selecció de fotografies que són testi­moni del valor patrimonial de la natura i el paisatge de Vallfogo­na de Riucorb. La vila, situada a la vall alta del riu Corb, té un subsòl d’aigües mineromedicinals que van propiciar la creació d’un balneari i el creixement d’una notable vegetació de ribera, la qual, juntament amb les pinedes i els alzinars característics de la zona, origina un microclima i un ecosistema adequats per practicar shinrin-yoku o banys de bosc. Paratges de secà i d’altres més humits i obacs descoberts per la mirada d’un pintor com Domènec Corbella, que ens sorprèn amb imatges poc comunes —algunes essencials com haikus— que conviden a establir un diàleg íntim amb l’entorn certament romàntic de la vall del Corb.

Domènec Corbella Llobet (Ed.)
Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona.
Año: 2017
Idioma: Catalán
ISBN: 978-84-475-4091-4 / 978-84-8424-627-5
La comanda de Vallfogona de Riucorb formà part del mapa templer i hospitaler de la Corona d’Aragó. Aquest llibre posa a l’abast d’estudiosos i del públic en general una exhaustiva recerca sobre l’arquitectura i patrimoni que es desenvolupà durant els segles XI-XVIII. Gràcies a la metodologia transversal de seguir rastres, interpretar vestigis arquitectònics, contrastar documentació històrica i recopilar i sistematitzar dades, s’ha pogut descobrir aspectes i elements arquitectònics i patrimonials desapareguts, fets i circumstàncies històriques oblidades o no difoses, i tanmateix fer algunes recreacions per tal d’aportar al lector la fesomia arquitectònica del seu castell. Estructurat en cinc parts, des dels orígens de la vila, aplega fets i l’heràldica dels senyors de Vallfogona. També, i de manera especial, descriu i explica l’arquitectura del castell, la religiosa, la dels molins hidràulics de farina i fa un anàlisi de la forma urbana historiada que va de l’any 1000 fins al 2000. El llibre està profusament il·lustrat i documentat visualment mitjançant fotografies, diagrames, plànols, perspectives i maquetes.

Autors: Domènec Corbella i Llobet i Albert Gironès i Pérez
Editor: Ajuntament de Vallfogona de Riucorb

Any: 2012

Idioma: Català
ISBN: 978-84-615-9427-6

Venta

La història de Sant Pere dels Bigats és marcada per un acte de transgressió popular. Des dels seus orígens al segle XIII-XIV, l’escultura de Sant Pere, de tradició goticitzant, va suscitar la veneració de la gent de la vall del riu Corb, que peregrinaven anualment vers l’estàtua fins que fou traslladada a Vallfogona. La devoció dels vilatans era tal que, al segle XVIII, en un gest heroic, erigiren el Sant Pere, de 360 kg de pes, al capdamunt de la teulada de l’església -amb el consegüent desconcert de les autoritats eclesials-. L’escultura religiosa adquirí una insòlita dimensió profana i s’integrà a la quotidianitat de la comarca amb el nom de Sant Pere de la Teulada. Després de l’estat de deterioració en què va quedar arran de la guerra del 1936, se’n preservaren unes restes que n’han permès la reproducció integral.

Autor: Domènec Corbella i Llobet
Editor: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona

Any: 2010

Idioma: Català
ISBN: 978-84-475-3461-6

Venta